1. CMYK

Négyszínnyomás; A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).

2. Fájlformátum

A digitálisan elkészített anyag (file) típusát határozza meg. A felhasználók első sorban a file kiterjesztését hasonlítják a formátumhoz, amivel azonosítják a felhasználás jellegét, módját.

3. Felületkezelés

Valamely eljárással a nyomtatott anyag felületére más egyéb nemesítő/kezelő anyagot helyezünk. Ezek első sorban különböző fóliák vagy lakkok lehetnek. A felületkezelt anyagok megjelenése esztétikai szempontból igényesebb, valamint élettartam növelő szerepe is van.

4. Fóliázás

Felületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik. A nyomat tartósságát és esztétikai megjelenését jelentősen fokozza. A papírt vágás és biegelés előtt vékony műanyag réteggel vonják be. A szorítóhengerek ragasztóval nyomják rá a vékony, átlátszó műanyag fóliát a papírlapra, ami sima, könnyen tisztítható felületet eredményez, és a nyomat színeit is élénkíti, felerősíti. Megkülönböztetünk hideg és meleg fóliázást. A meleg fóliázás lényegesen drágább, viszont minősége lényegesen jobb a hideg fóliázásnál. Ez utóbbinál a papír ugyanis könnyen görbül, vetemedik, a hideg fólia összezsugorodik, ráncosodik.

5. Grammsúly

A papír / fólia / póló vastagságát az egy négyzetméterre eső grammsúllyal jellemzik.

6. Habtábla, habosított PVC

Műanyag tábla, mely reklámdekorációs célokat szolgál. Felhasználása elsősorban beltéri tábla.

7. Hordozó

Dupla rétegű anyag, pl. öntapadó fólia esetében hordozónak nevezzük a két rétegű anyag hátlapját, tehát azt, ami csak a felhasználni kívánt anyag hordozására szolgál.

8. Kasírozás

Papírnyomat, kinagyított fotó, plakát, matrica, vinyl stb, műanyagra, habosított pvc-re, fára, vagy bármilyen más hordozóra való felragasztása.

9. Képfelbontás

A nyomandó kép részletgazdagságának mértéke. Két változata van: 1. Digitális feldolgozásnál egysége a dpi (dots per inch), vagyis az egy hüvelykre (inch) jutó pontok száma; 2. Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma. Egy ökölszabály van: minél nagyobb a felbontás annál jobb lesz a nyomtatott kép.

10. Kis formátumú nyomtatás

Kis méretig, jelen esetben SRA3 méretig történő nyomtatás, mely 320x450 mm-es ívméretet jelent.

11. Lakkozás

A nyomási műveletek befejezése, festékrétegek teljes száradása után a papírt teljes egészében, vagy részben, valamilyen lakkréteggel vonhatjuk be, ami jelentősen növeli a nyomat esztétikai értékét, tartósságát.

12. Molinó

Szövetből készült nagy méretű hirdetőfelület, amelyet általában épületek homlokzatára függesztenek ki. Felülete lehet matt vagy fényes. Rögzítése fém karikák segítségével történik, mely a konfekcionálás során kerül molinó peremeire.

13. Műnyomó papír

Krétázott, simított papír főleg képes (fotós, grafikus) anyagok nyomtatására. Fényes és matt változata ismeretes. Az ofszet nyomás kedvelt hordozó fajtája.

14. Konfekcionálás

Szövet alapú reklámtermékek készítésének befejező műveletét hívjuk így – pl. zászló széleinek elvarrása, molinók széleinek visszahajtása, rögzítő gyűrűkkel (ringli) történő ellátása stb.

15. Nagy formátumú nyomtatás

Tekercses anyagokra, plotterrel való nyomtatást jelent.

16. Négyszínnyomás (CMYK)

A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).

17. Nyomdai alapszínek

A 4 nyomdai alapszín: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B); rövidítve: CMYK

18. Ofszet nyomtatás

Síknyomtatás, vagyis a nyomólemez fotótechnikai eljárással kerül elkészítésre, se kiemelkedés, se mélyedés nincs a lemez felületén

19. One Way Vision fólia

Perforált ablakfólia. Nevéből adódóan a fólián keresztül a sötétebb környezetbe nem lehet belátni. A one way vision fólia egy perforált üvegfólia, amely a hátoldalán fekete színű. A nyomat fedettsége 30-40%-os, 1,5 mm-es lyukacsozással. A perforált ablakfóliát elsősorban kirakat dekorációnak használják, ahol fontos, hogy ki lehessen látni. Előfordul gépjárművek oldal és hátsó ablakán is.

20. Oltárhajtás

Kétszer (dupla ajtószerűen) szembehajtott papírív.

21. Papírfajta

A nyomtatási eljárás igényeinek megfelelő papír, például: ofszet, műnyomó, plakátpapír, mélynyomó, biblianyomó, újságnyomó ívpapír, stb. besorolása

22. Papírméret

A papír méretét mm-ben adják meg, szélesség x magasság formában.

23. PDF formátum

PDF első sorban kész nyomdai anyagok továbbítására kialakított formátum. Célja hogy a szerkesztő számítógépén létrehozott anyag minden más környezetben (másik számítógépen) is ugyan úgy nézzen ki, képes legyen nyomtató és nyomdaspecifikus adatokat is tárolni.

24. Példányszám / Darabszám

Az adott termék egyszerre megrendelt példányainak száma.

25. Riccelés

Öntapadó címke olyan bemetszése, amely a címke hordozóját nem éri el. Ricceléssel érhető el, hogy a címkék a hordozó papírról egyenként leszedhetők legyenek.

26. Roll up

A Standard roll-up a legkedvezőbb árfekvésű kiállítási és promóciós reklámeszköz. A nyomat a roll-up alumínium testében feltekerve helyezkedik el, így kis helyet foglal és védve van a szállítási közben esetlegesen bekövetkező sérülésektől. Használatához csak ki kell tekernünk a fémházból, majd a hozzá tartozó merevítő rúdhoz rögzítve kifeszítjük. Így egy nagy reklámfelületet kapunk. A roll-up állvány nagy méretben háttérként is használható. A nyomat cseréje műhelyünkben megvalósítható. A szerkezethez tartozó vászon hordtáskával a szállítás könnyedén megoldható.

27. Sikó lemez

Habosított műanyag, PVC tábla melynek vastagsága általában 3-5 mm, elsősorban beltéri használatra ajánljuk.

28. Stancolás

Egyedileg készített késformával a nyomatot a kívánt formára vághatják, illetve kívánt részek belőle kivághatók. Adott formát követő kivágó kés a stancgépbe helyezve a papírból kiszakítja a szükséges, vagy fölösleges részt. Felhasználási terület: címke, egyenes vonallal nem vágható nyomtatványok, függőcímkék.

29. Színszám

Nyomdai nyelven megfogalmazott összetett jelölés: 1+0 1 oldalas, 1 színnyomású 1+1 2 oldalas, mindkét oldalon 1 színnyomású 4+0 1 oldalas, 4 színnyomású (full color, színes) 4+4 2 oldalas, mindkét oldalon 4 színnyomású (full color, színes)

30. Transzfer fólia

Formára vágott matricák esetében, ahol arányaiban több fólia kerül eltávolításra mint ami a hordozón marad, szükség van egy transzferfólia alkalmazására, ami megkönnyíti a fólia felhordását a felületre.

31. Vakráma

A vászonképet fedőkeret nélküli, úgynevezett vakrámára feszítve készítik. Ez azt jelenti, hogy az oldaléleken 2–5 cm vastagságban továbbfut a kép, így a falra akasztva kiemelkedik annak síkjából, ezzel optikai csalódást okozva, egyedi 3D-s hatást keltve növeli a vászonkép térhatását. A vakráma (más néven: ékráma, vakkeret, blindráma) fa alapanyagból készül, művészi festővászon felfeszítésére szolgál, magassága általában 2–5 cm. Ez a kép oldalának faltól való távolságát jelenti. A 2 cm-es vastagság a vékonyabb, kisebb méretű képekhez előnyös, míg a 4 cm-es egy faltól való magasabb távolságot jelent. Ez utóbbi még látványosabbá teszi a nagyméretű képeket. A vászon kiválóan feszíthető. A képeket a hátoldalukon tűzik. Nagyobb méretű vakrámáknál merevítőt is használnak, azzal stabilizálva a vásznat.

32. Vágójel

A vágott méreten kívül elhelyezett jel, mely a kötészet számára mutatja a vágás helyét.

33. Vászonkép

Digitális nyomtatási eljárással készített speciális fényes vagy matt felülettel bevont vásznakra bármilyen fotót vagy grafikát elkészítünk bármekkora méretben.

34. Vonalkód

Lézertechnikával olvasható, vonalakból álló jelsorozat. Kódolt, alfanumerikus információ, amelyet a vonalvastagság, ill. a vonaltávolság hordoz. Termék azonosítási célból használják.

35. Vinyl

A dekorációs célokra használt öntapadó műanyag alapú fóliák.